Det finns mycket skrivet om saffran här är bara lite av vad som finns att läsa om på internet.
Saffran, som kommer från gula märken i saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000 — 150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran. Det tidigaste omnämnandet av saffran är på sumeriska lertavlor från 4 000 f Kr. Saffran nämns även i Gamla testamentet
Saffran består av mer än 150 doft- och aromämnen.
Varje år produceras omkring 300 ton saffran. Iran är det land som står för störst del av produktionen, följd av Spanien, Indien, Grekland, Azerbajdzjan, Marocko och Italien. Beroende på kvalitet varierar priset mellan 7 000 och 76 000 kr/kilo; i västvärlden är det genomsnittliga priset 15 000 kr/kilo. Priset beror på saffranets kvalitet, som avgörs av dess färgmättnad, elasticitet, färskhet, och helhet.
Saffran skördas i slutet av september och början av oktober. Märkena klipps och torkas försiktigt. När märkena samlas in undviks så långt som möjligt att blanda in något av de gula stiften eller ståndarsträngarna. I lågprissaffran ingår hela pistillen och inte bara dess märke och blir därmed av sekunda kvalitet.

Jag fick en fråga idag om saffran inne på facebook. Jag har alltid tyckt det varit svårt att få så mycke smak ut av saffranet som möjligt utan har alltid använt 1 g saffran per sats saffransdeg.
Saffranet är dyrt om än billigare i år än ifjol så om man tar rätt vara på saffranet så kan man göra det drygare och utvinna mer smak än om man bara tillsätter det direkt ifrån påsen.
Jag fick detta tips av min väninnas make som är bagare och konditor, och det är att göra ett Saffranskoncentrat.
Enda kruxet är att man behöver ha lite framförhållning för det behöver dra minst en vecka helst lite längre.
Saffranskoncentrat
5g saffran
10g = 1 cl rom eller konjak
1 sockerbit
Mortla saffranet om du använder hela pistiller, blanda resterande ingredienser, täck över och låt stå minst en vecka Detta koncentrat håller i ca 1 år.
När jag sedan använder detta i bakningen så tar jag 1 msk/½ liter degvätska.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar