fredag 22 juni 2012

Räk- och romtårta

Midsommarafton är här och det donas och fixas med allehanda maträtter. Vi åker till svägerskan med familj och firar denna fin sommar dag med god mat och ett glatt humör. Det blir lite knyt och vi plockar med lite olika saker allihop. Jag bjuder bl a på en Räk och romtårta som är mycket enkel att göra!



Här kommer receptet men för mig brukar det gå åt 2 burkar stenbitsrom och så är jag lite mer generös på räkorna till garneringen. 
Räk- och romtårta

Botten:
100 g smör eller margarin
250 g kavring

Fyllning:
1 ½ kg räkor med skal
10 cm purjolök
4 gelatinblad
5 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
½ dl finhackad dill
3 msk röd stenbitsrom
1 msk pressad citron
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering:
räkor
ägg
gräslök
stenbitsrom

Sätt bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant 24 cm i diameter.
Smält smöret.
Mixa brödet till smulor i matberedare, häll i smöret under tiden.
Tryck ut i formen och låt vila kallt ca 15 minuter.

Skala räkorna, spar till garnering, grovhacka resten.
Strimla purjon.
Lägg gelatinblad i kallt vatten, låt ligga ca 10 minuter. 
Blanda de övriga ingredienserna.
Krama ut gelatinet, blanda med en skvätt grädde eller creme fraiche i en kastrull och låt smälta på låg värme.
Rör ner i resten av fyllningen, blanda väl.
Häll i formen och släta till ytan.
Låt stå kallt minst 5 timmar, gärna över natten.
Garnera strax innan servering.

Inga kommentarer: